🎉 Olemme käynnistäneet uuden WordPress-lisäosan! Lataa nyt

Kansainvälinen hakukoneoptimointi: 8 vinkkiä rajat ylittävään hakukoneoptimointiin

Olet nyt kääntänyt verkkosivustosi ja mietit: miten voin parantaa juuri käännetyn verkkosivustoni SEO-asemaa ulkomailla? SEO:sta tulee paljon monimutkaisempaa, jos sinulla on useita verkkosivustoja eri kielillä. Tässä artikkelissa annamme joitakin vinkkejä monikielisten verkkosivustojen SEO:hon.

Kansainvälinen hakukoneoptimointi monikielisille verkkosivustoille: mikä on erilaista?

Yksikielisessä hakukoneoptimoinnissa sinun on selvitettävä, mitä asiakas haluaa, ja varmistettava, että potentiaaliset asiakkaat löytävät sivustosi sitä varten. Monikielinen hakukoneoptimointi menee vielä pidemmälle: sinun on tehtävä kaikki vieraalla kielellä! Tämä tarkoittaa ylimääräistä vaivaa, mutta myös ylimääräisiä etuja: monikielisen hakukoneoptimoinnin avulla laajennat tavoittavuuttasi valtavasti. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon seuraavat seikat, jotta kansainvälinen hakukoneoptimointi toimii hyvin. Jos näin on, kansainvälinen hakukoneoptimointi voi olla tehokas tapa lisätä verkkoläsnäoloasi muissa maissa. Verrattuna kansainväliseen mainontaan Google Ads -mainoksilla kansainvälinen hakukoneoptimointi voi olla kestävämpi tapa saada verkkosivusi muiden maiden asukkaiden nähtäville, sillä sinun ei tarvitse maksaa jatkuvasti rahaa saadaksesi verkkosivusi näkyviin.

Tässä on muutamia vinkkejä monikieliseen SEO:hon:

1. Tutki kansainvälistä kohderyhmääsi: kansainvälinen avainsanatutkimus

Yksi monikielisen SEO:n ensimmäisistä vaiheista on tutkia tulevaa kohderyhmääsi. SEO vastaa tulevien asiakkaiden tarpeita, joten sinun on tiedettävä, mitä ulkomaiset asiakkaasi haluavat. Oletetaan, että sinulla on urheilukauppa, jota laajennat Saksaan. Hollantilaisen sivustosi hakukoneoptimointi koskee pääasiassa jääkiekkoa. Saksalainen kohderyhmäsi on aivan hulluna jalkapalloon. Silloin on järkevää keskittyä saksalaisella verkkosivustollasi SEO:n osalta hieman enemmän jalkapalloon liittyviin avainsanoihin. Jokainen kohderyhmä on erilainen. Ota selvää, mitä kohderyhmäsi haluaa, ja rakenna käännetty verkkosivustosi sen ympärille.

Varmista siis, että tekstisi on hyvin kirjoitettu. On suositeltavaa, että äidinkielinen puhuja (henkilö, jonka äidinkieli on käyttämäsi kieli) tarkastaa tekstisi. Näin voit olla varma, että verkkosivustosi on käännetty oikein ja että se sisältää oikeat avainsanat. Äidinkielinen puhuja tietää usein myös, mitkä avainsanat sopivat parhaiten sivustollesi.

Toinen vinkki: älä unohda kääntää URL-osoitteita, metatekstejä ja kuvien kuvauksia! Nämä osat jätetään aivan liian usein huomiotta.

Nämä voisivat olla vaiheet aloittaa kansainvälinen avainsanatutkimus:

 1. Aivoriihi: aloita keksimällä avainsanoja, jotka ovat merkityksellisiä verkkosivustollesi ja kohdemaallesi.
 2. Kysy ja katso ympärillesi: kysy kohdemaasi ihmisiltä, mitä avainsanoja he käyttävät etsiessään tarjoamiasi tuotteita tai palveluja. Tutustu myös kilpailevien yritysten verkkosivuihin nähdäksesi, mitä avainsanoja ne käyttävät.
 3. Google suggest ja siihen liittyvät haut: käytä Googlen suggest-toimintoa saadaksesi ideoita uusista avainsanoista. Katso myös hakutulosten alareunassa näkyviä aiheeseen liittyviä hakuja saadaksesi lisää ideoita.
 4. Googlen avainsanojen suunnittelija tai työkalu, kuten ubersuggest tai semrush: käytä Googlen avainsanojen suunnittelijaa tai muuta työkalua nähdäksesi, kuinka usein tiettyjä avainsanoja etsitään, ja saadaksesi uusia ideoita.
 5. Google Search Console -katsaus: tarkastele Google Search Console -palvelussa näkyviä avainsanoja, jotta näet, mitkä avainsanat johtavat tällä hetkellä verkkosivustollesi.
 6. Luetteloiden laatiminen: tee luettelo kaikista keräämistänne avainsanoista ja järjestä ne tärkeyden mukaan.
 7. Jaa luokkiin: Jaa avainsanaluettelosi luokkiin, jotta voit helpommin kohdistaa hakusanat tiettyihin luokkiin. Luo myös luokka kyselyyn liittyville avainsanoille, sillä ne ovat hyödyllisiä blogeja luotaessa.

2. Valitse hyvä verkkotunnus tai url-osoite

Miten valita hyvä verkkotunnus tai URL-osoite? On asioita, joita sinun pitäisi tehdä ja asioita, joita sinun ei pitäisi tehdä. Joitakin hyviä vinkkejä:

 1. Saattaa olla järkevää käyttää yleistä verkkotunnusta, kuten .com tai .net, jos verkkosivusto on tarkoitettu useammalle ihmiselle eri maissa: yleisen verkkotunnuksen käyttäminen. Tämä voi auttaa varmistamaan, että verkkosivustosi sijoittuu paremmin hakukoneissa eri maissa.
 2. Käytä avainsanoja verkkotunnuksessa: avainsanojen käyttäminen verkkosivustosi verkkotunnuksessa voi auttaa varmistamaan, että verkkosivustosi sijoittuu hakukoneissa paremmin kyseisillä avainsanoilla. Varmista vain, että nämä avainsanat ovat oikein käyttäjän kielellä. Tee siis aina avainsanatutkimus ennen verkkotunnuksen valintaa.
 3. Valitse lyhyt ja ytimekäs verkkotunnus: mitä pidempi verkkotunnus on, sitä vaikeampi ihmisten on muistaa se. Valitse siksi lyhyt ja ytimekäs verkkotunnus, joka on helppo muistaa.
 4. Käytä vain kirjaimia: erikoismerkkien tai numeroiden käyttö verkkotunnuksessa voi aiheuttaa ongelmia hakukoneiden kanssa. Valitse siis verkkotunnus, joka koostuu vain kirjaimista.
 5. Käytä verkkotunnusta, joka on helppo kirjoittaa: jos valitset verkkotunnuksen, joka on vaikea kirjoittaa, se voi aiheuttaa ongelmia hakukoneiden kanssa ja vaikeuttaa myös verkkosivustosi löytämistä. Valitse siksi verkkotunnus, joka on helppo kirjoittaa.

3. Kun käytät lisäkieltä, et kohdista sitä automaattisesti kaikille kyseistä kieltä puhuvien maiden asukkaille.

Jos sinulla on kansainvälisille markkinoille suunnattu verkkosivusto, on tärkeää muistaa, että maa ei ole sama asia kuin kieli. Vaikka .com-verkkotunnuksen käyttäminen voi auttaa osoittamaan, että verkkosivustosi on eri maiden ihmisten saatavilla, se ei välttämättä tarkoita, että englanninkielinen verkkosivustosi olisi löydettävissä kaikissa maissa, joissa puhutaan englantia.

Yksi syy tähän on maakoodit, joihin kohdistat verkkosivustosi. Jos kohdistat verkkosivustosi esimerkiksi Yhdysvaltoihin, on tärkeää varmistaa, että käytät oikeita maakoodeja, kuten hreflang-tunnisteita, osoittaaksesi, että verkkosivustosi on saatavilla Yhdysvalloissa asuville henkilöille tai päinvastoin Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuville henkilöille. Vastaavasti ranskan kielen käyttäminen ei automaattisesti tee sivustostasi hyvin näkyvää Ranskan ulkopuolisissa maissa. Euroopassa esimerkiksi Valloniassa(Belgiassa) puhutaan ranskaa, ja ranskaa puhutaan myös Sveitsissä. Myös Sveitsissä ja Itävallassa puhutaan saksaa. Jos sinulla on vain .fr-verkkosivusto ja sivuston teknisissä asetuksissa kohderyhmäksi on merkitty Ranska, et todennäköisesti saa hyviä tuloksia Belgiassa ja Sveitsissä, jos lainkaan. Siihen voisi sitten käyttää esimerkiksi Clonable.

4. Aseta kielitunnisteet

Toinen vinkki monikielisen SEO:n parantamiseen on oikeiden kielitunnisteiden asettaminen. Kielitunnisteet ovat HTML-koodin osia sivuillasi, jotka kertovat hakukoneelle, millä kielellä kyseinen sivu on. Näin hakukone ohjaa kävijät oikeille sivuille.

Hakukoneet eivät myöskään pidä kielitunnisteiden avulla käännettyjä sivuja kaksoiskappaleina (ns. kaksoissisältö). Brittiläis-englantilaisella ja amerikanenglantilaisella sivulla lähes kaikki voi olla lähes samanlaista. Kielitunnisteiden mukaan kyseessä on joko Yhdistynyt kuningaskunta tai Yhdysvallat. Hakukone näkee nämä sivut edelleen erilaisina. On tärkeää ottaa nämä tunnisteet käyttöön oikein, koska niiden avulla voidaan estää verkkosivustosi näkyminen väärällä kielellä tai väärässä maassa.

Jos päätät tilata Clonable, Clonable auttaa sinua asettamaan kielitunnisteet.

5. Käännä URLS!

Toinen vinkki on kääntää URL-osoitteet. Tämä unohdetaan usein! URL-osoitteet ovat erittäin tärkeitä hakukoneoptimoinnin kannalta, joten myös ne olisi käännettävä. Hyvällä avainsanalla URL-osoitteessa voi olla suuri merkitys. Lisäksi ulkomaiset asiakkaat siirtyvät mieluummin verkkosivustolle, jolla on asianmukaiset URL-osoitteet. Se on paljon luotettavampaa asiakkaan kannalta.

URL-osoitteet voidaan kääntää usealla eri tavalla. Ne voidaan kääntää manuaalisesti. Sitten käännät jokaisen URL-osoitteen erikseen. Tämä on mahdollista pienemmille verkkosivustoille, joilla ei ole kovin monta sivua. Suuremmilla verkkosivustoilla siitä tulee valtava työ. Silloin on järkevää kääntää ne automaattisesti. Esimerkiksi työkalumme Clonable voi kääntää URL-osoitteet automaattisesti. Tämä on kätevää myös siksi, että uusille sivuille annetaan automaattisesti myös käännetty URL-osoite. Silloin ei ole vaaraa unohtua.

6. Muut tekniset asetukset

Kun viet verkkosivustosi ulkomaille, on otettava huomioon useita teknisiä seikkoja:

 1. Kansainväliset sivukartat: Jos verkkosivustosi on saatavilla eri kielillä, on tärkeää varmistaa, että sinulla on kansainvälinen sivukartta, josta käy ilmi, millä kielellä mitkä sivut ovat saatavilla. Hakukoneet käyttävät tätä tietoa ymmärtääkseen, millä kielellä tietty sivu on.
 2. Search Console -asetukset: Jos viet verkkosivustosi ulkomaille, on tärkeää säätää Search Console -asetuksia, jotta näet, miten verkkosivustosi toimii kohdemaassasi.
 3. URL-rakenne: Jos viet verkkosivustosi ulkomaille, on tärkeää varmistaa, että sinulla on selkeä URL-rakenne, josta käy ilmi, millä kielellä mitkä sivut ovat saatavilla. Tämä voi auttaa hakukoneita ymmärtämään, mitkä sivut ovat millä kielellä.
 4. Isännöinti: Jos viet verkkosivustosi ulkomaille, on tärkeää varmistaa, että verkkosivustosi latautuu nopeasti kohdemaasi kävijöille. Tämä voi tarkoittaa sitä, että sinun on harkittava verkkosivustosi isännöintiä palveluntarjoajalla, jolla on palvelimia kohdemaassasi.

7. Tarkista verkkosivustosi huolellisesti virheiden varalta!

Kun olet kääntänyt verkkosivustosi kokonaan, on suositeltavaa tarkistaa, onko siinä virheitä. Olitpa käyttänyt käännöskonetta, kääntäjää tai työkalua, kuten Clonable on aina mahdollista, että virheitä pääsee livahtamaan. Tarkista siis huolellisesti koko sivustosi virheiden varalta: URL-osoitteet, linkit, teksti, kuvat jne. Loppujen lopuksi virhe voi vahingoittaa asiakkaiden luottamusta sivustoosi. Tätä on tietenkin vältettävä.

Vinkkinä on, että sinun on syytä tarkastella verkkosivustoasi uudelleen: pyydä jotakuta muuta kuin itseäsi tarkistamaan sivut. Näin et lue omia tekstejäsi liian nopeasti läpi. Toinen vinkki on etsiä ensin tärkeimmät ja suosituimmat sivut. Jos siellä on virhe, kävijät huomaavat sen nopeammin.

8. Kansainvälinen linkkien rakentaminen

Linkkien rakentaminen on tärkeä osa hakukoneoptimointia, eikä kansainvälinen linkkien rakentaminen ole poikkeus. Seuraavassa annamme joitakin vinkkejä kansainväliseen linkkien rakentamiseen:

 1. Etsi relevantteja verkkosivustoja kohdemaasta: On tärkeää varmistaa, että verkkosivustot, joihin linkität, ovat relevantteja kohdemaassa. Etsi siis sivustoja, jotka ovat suosittuja kohdemaassasi ja jotka sopivat sivustosi aiheeseen.
 2. Hyödynnä paikallisia yhteistyökumppaneita: Jos teet yhteistyötä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa, on helpompi saada luonnollisia linkkejä. Etsi siis tapoja tehdä yhteistyötä paikallisten yritysten tai organisaatioiden kanssa.
 3. Käytä sosiaalista mediaa: sosiaalinen media voi olla tehokas väline takalinkkien hankkimiseen. Etsi siis tapoja mainostaa verkkosivustoasi sosiaalisen median kautta kohdemaassasi.
 4. Hyödynnä paikallisia verkostoitumisryhmiä: verkossa on usein verkostoitumisryhmiä tiettyjen maiden tai toimialojen ihmisille. Etsi näitä ryhmiä ja hyödynnä niitä mainostaaksesi verkkosivustoasi ja saadaksesi takalinkkejä.
 5. Hyödynnä paikallisia blogeja: usein on olemassa blogeja, jotka on suunnattu erityisesti tietyille maille tai alueille. Etsi näitä blogeja ja yritä solmia kumppanuussuhde sivustosi mainostamiseksi ja takalinkkien saamiseksi.
 6. Hyödynnä paikallista lehdistöä: yritä ottaa yhteyttä paikallisiin lehdistöihin ja saada sivustosi mainintaan paikallisissa artikkeleissa. Tämä voi olla tehokas tapa saada linkkejä ja tuoda sivustosi kohdemaasi asukkaiden tietoisuuteen.
 7. Hyödynnä paikallisia tapahtumia: jos olet esimerkiksi menossa messuille kohdemaassasi, on hyvä idea yrittää saada sivustosi mainintaan tapahtuman markkinointimateriaalissa. Tämä voi auttaa saamaan takalinkkejä ja tuoda sivustosi kohdemaasi asukkaiden tietoisuuteen.
 8. Käytä paikallisia työkaluja: usein on olemassa työkaluja, jotka on suunnattu erityisesti tietyille maille tai alueille. Etsi näitä työkaluja ja yritä saada sivustosi listalle saadaksesi takalinkkejä ja kiinnittääksesi sivustosi kohdemaasi ihmisten huomion.

Päätelmä

Monikielinen hakukoneoptimointi on askel ylöspäin tavallisesta hakukoneoptimoinnista. Toivottavasti nämä vinkit ovat auttaneet sinua jonkin verran. Onko sinulla vielä kysymyksiä tai haluatko tietää lisää Clonable? Ota meihin yhteyttä!

Onko sinulla vielä kysyttävää?

Täytä sitten alla oleva lomake.

Aiheeseen liittyvät blogit: