Sähköisen kaupankäynnin mahdollisuudet Itä-Euroopassa
Maailmantalouden kehittyessä yritykset etsivät yhä useammin uusia markkinoita, joille laajentua. Itä-Euroopasta on tullut yhä houkuttelevampi kohde monille yrityksille, koska sen potentiaali on suhteellisen käyttämätön ja liiketoimintaympäristö suotuisa. Jos etsit sähköisen kaupankäynnin mahdollisuuksia Itä-Euroopassa, olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä kattavassa oppaassa tarkastelemme mahdollisuuksia useissa Itä-Euroopan maissa: Bulgaria, Tšekin tasavalta ja Unkari, Puola, Romania, Slovakia.

Sähköinen kaupankäynti Tšekin tasavallassa
Tšekin tasavallassa on yli 10 miljoonaa asukasta ja korkeasti koulutettua työvoimaa. Maassa toimii myös useita suuria yrityksiä, kuten Skoda, Volkswagen ja DHL. Tšekin tasavallan infrastruktuuri on hyvin kehittynyt, ja se on Euroopan unionin jäsen. Nämä tekijät tekevät Tšekin tasavallasta yhä houkuttelevamman kohteen sähköisen kaupankäynnin yrityksille.
Statistan tietojen mukaan Tšekin sähköisen kaupankäynnin arvo on noin 7 miljardia euroa vuonna 2022 ja sen ennustetaan olevan noin 9,5 miljardia euroa vuoteen 2025 mennessä. Tšekin verkkokaupan osuus maan vähittäismyynnistä on 13 prosenttia.
Tšekin tasavallan 10 miljoonasta asukkaasta lähes 6 miljoonaa voidaan pitää verkko-ostajina, ja määrä nousee noin 7 miljoonaan vuoteen 2025 mennessä. Maksutapojen osalta Tšekki on tunnettu siitä, että siellä käytetään paljon käteistä rahaa. Esimerkiksi maksu toimituksen yhteydessä on edelleen suosituin maksutapa, ja sen osuus on noin 40 prosenttia maksutapahtumista. Pankkisiirtojen osuus on lähes 30 prosenttia maksutapahtumista.

Puolan sähköisen kaupankäynnin markkinat
Sähköinen kaupankäynti Unkarissa
Kaakkois-Euroopassa sijaitsevassa Unkarissa asuu yli 10 miljoonaa ihmistä. Unkari kasvoi voimakkaasti neuvostoa edeltävinä vuosina, ja se on Euroopan unionin jäsen, vaikka sen poliittiset johtajat ovatkin usein EU:n sallimissa rajoissa. Unkari on virallinen kieli, mutta myös englantia puhutaan laajalti. Unkari tarjoaa sähköisen kaupankäynnin yrityksille monia etuja, kuten suotuisan verotusympäristön ja hyvin kehittyneen infrastruktuurin.
Statistan tietojen mukaan Tšekin sähköisen kaupankäynnin arvo on noin 4,5 miljardia euroa vuonna 2022 ja sen ennustetaan olevan noin 7 miljardia euroa vuoteen 2025 mennessä.
Verkkokauppa-asiakkaiden määrä on kasvanut nopeasti Unkarissa erityisesti viime vuosina. Tämä johtuu internetin käytön kasvusta (2020: 85 prosenttia unkarilaisista on internetin käyttäjiä) ja käteisvapaiden maksujen, kuten mobiilimaksujen ja sähköisen pankkitoiminnan, suosion ja käyttäjäystävällisyyden lisääntymisestä. Vuosina 2016-2021 Unkari koki yhden Euroopan unionin suurimmista verkko-ostajien kasvupyrähdyksistä. Eurostatin mukaan internet-ostajien osuus kasvoi 26 prosenttiyksikköä. Yli 70 prosenttia ihmisistä teki verkko-ostoksen ainakin kerran.
Suurin osa unkarilaisista (45 prosenttia) suosii verkko-ostoksia tehdessään maksuvälineenä käteistä, kuten luotto- ja pankkikortteja. Asiakkaat voivat esimerkiksi maksaa kuriirille kortilla. Kuitenkin myös käteismaksut ovat edelleen suosittuja. Nämä kaksi vaihtoehtoa ovat myös eniten saatavilla Unkarin verkkokaupoissa. Lähettipalvelu on ollut suosituin toimitustapa jo vuosia, ja 80 prosenttia ostajista on valinnut sen. 38 prosenttia suosii noutopisteitä, kun taas 36 prosenttia valitsee tavallisen postinjakelun. Myös pakettiautomaatit ovat yhä suositumpia Unkarissa, ja 27 prosenttia vastaajista valitsi ne. Toimitusvaihtoehtoa valittaessa toimituskulut ovat unkarilaisille tärkein tekijä.
Sähköinen kaupankäynti Puolassa
Puola on suuri maa, jossa on yli 38 miljoonaa asukasta. Puolan talous on monipuolinen, ja se on Euroopan unionin jäsen. Puola on virallinen kieli, mutta myös englantia puhutaan laajalti. Puola tarjoaa sähköisen kaupankäynnin yrityksille monia etuja, kuten suuret markkinat, hyvin kehittyneen infrastruktuurin ja suotuisan verotusympäristön.
Lue lisää sähköisestä kaupankäynnistä Puolassa toisesta blogista.
Sähköinen kaupankäynti Romaniassa
Romaniassa asuu yli 19 miljoonaa ihmistä. Romanian talous on monipuolinen, ja se on Euroopan unionin jäsen. Virallinen kieli on romania, mutta myös englantia puhutaan laajalti. Romania tarjoaa sähköisen kaupankäynnin yrityksille monia etuja, kuten suuret markkinat, hyvin kehittyneen infrastruktuurin ja suotuisan verotusympäristön.
Vuonna 2020 Romaniassa oli 15,35 miljoonaa internetin käyttäjää, mikä vastaa yli 78 prosenttia väestöstä. DataReportalin mukaan 78 prosenttia romanialaisista vieraili ostossivustoilla ja 70 prosenttia teki verkko-ostoksia vähintään kerran vuonna 2020. Vaikka suurin osa romanialaisista käyttää matkapuhelinta internetin käyttöön (87 prosenttia), yli puolet verkkotilauksista tehdään edelleen kannettavalla tietokoneella (54 prosenttia).
Jopa 95 prosenttia tilauksista tehdään kansallisille myyjille. GPeC:n tutkimuksen mukaan lähes kolmannes romanialaisista ostaa mieluummin kiinalaisista kaupoista (27 prosenttia) tai muista EU:n jäsenvaltioista (23 prosenttia). Tämän vuoksi AliExpress on myös Romanian parhaiden verkkokauppojen joukossa.
Romanian sähköisen kaupankäynnin markkinat tuottivat 3,2 miljardin dollarin liikevaihdon vuonna 2021. Kyseisenä vuonna verkkokauppa kasvoi 11 prosenttia edellisvuodesta ja sen markkinavolyymi oli 6,2 miljardia euroa, European E-commerce Report 2022 -raportin mukaan. Statistan mukaan markkinoiden odotetaan kasvavan 16 prosentin vuotuisella kasvuvauhdilla vuosina 2022-2025.
Sähköinen kaupankäynti Slovakiassa
Slovakia on pieni maa, jossa asuu noin 5,5 miljoonaa ihmistä. Slovakian talous on monipuolinen, ja se on Euroopan unionin jäsen. Virallinen kieli on slovakki, mutta myös englantia puhutaan laajalti. Slovakia tarjoaa sähköisen kaupankäynnin yrityksille monia etuja, kuten hyvin kehittyneen infrastruktuurin ja suotuisan verotusympäristön.
Statistan tietojen mukaan Slovakian sähköisen kaupankäynnin arvo on noin 2,5 miljardia euroa vuonna 2022 ja sen ennustetaan olevan noin 4 miljardia euroa vuoteen 2025 mennessä. Slovakiassa asuvasta 5,5 miljoonasta ihmisestä lähes 3 miljoonaa voidaan pitää verkko-ostajina, ja määrä kasvaa noin 3,1 miljoonaan vuoteen 2025 mennessä.
Hinta on slovakialaisille edelleen tärkein tekijä tiettyä tuotetta ostettaessa. Korkeasta hinnasta huolimatta yhä useammat ovat kuitenkin kiinnostuneita korkeasta laadusta. Tämä liittyy tulojen nousuun tässä maassa. Myös kuluttajien tietoisuus lisääntyy. Slovakit tarkistavat yhä useammin tuotteiden ainesosat ja alkuperän. Tyypillinen slovakialainen asiakas katsoo ensin hintalappua, sitten operaattoria, ja lopuksi häntä houkutellaan lisäarvolla alennuksen muodossa.
Slovakkien tärkein maksutapa on matkapuhelin. Tämän jälkeen tulevat prepaid-kortit. Kolmannella sijalla ovat luottokortit 17 prosentin markkinaosuudella. Pankkisiirtojen ja sähköisten lompakoiden osuus on vähiten - 2 % ja 3 %.
Slovakian sähköisen kaupankäynnin suurin ala on muoti. Se tuottaa 37 prosenttia maan sähköisen kaupankäynnin tuloista. Seuraavana tulevat elektroniikka ja media. Tämän alan osuus sähköisen kaupankäynnin tuloista on 28 prosenttia.
Vinkki: Verkkokauppojen uskottavuus on Slovakiassa korkealla tasolla, mutta yleinen este verkko-ostoksille on vahva tapa kokeilla tavaroita henkilökohtaisesti. Tarjoa heille samanlainen ostokokemus ja tee heihin vaikutus ilmaisella toimituksella ja hintaeduilla, joita he eivät löydä fyysisistä kaupoista.
Sähköinen kaupankäynti Bulgariassa
Bulgaria on Kaakkois-Euroopassa sijaitseva maa, jossa asuu noin 6,9 miljoonaa ihmistä. Se rajoittuu pohjoisessa Romaniaan, lännessä Serbiaan ja Makedoniaan, etelässä Kreikkaan ja Turkkiin ja idässä Mustaanmereen. Bulgarian sähköisen kaupankäynnin markkinat tuottivat noin 1 miljardin dollarin tulot vuonna 2021, ja vuoteen 2025 mennessä Bulgarian sähköisen kaupankäynnin odotetaan saavuttavan 1,588 miljardin dollarin markkinavolyymin.
Vuoden 2022 eurooppalaisen sähköisen kaupankäynnin raportin mukaan yli puolet bulgarialaisista (56 prosenttia) on tehnyt verkko-ostoksia viimeisten kolmen kuukauden aikana. Bulgariassa yli 60 prosentilla väestöstä on älypuhelin. Silti verkko-ostokset tehdään edelleen pääasiassa pöytätietokoneilla, ja 59 prosenttia ostoksista tehdään vuonna 2022, kertoo Statista. Nuoret tilaavat eniten matkapuhelimella.
Maksutapojen osalta suurin osa verkkokuluttajista maksaa käteisellä. Maksupalveluntarjoaja Ppron mukaan jopa 67 prosenttia verkkokaupan maksuista suoritetaan käteisellä. Luottokortit ja sähköiset lompakot ovat myös suosittuja, ja molempien osuus verkko-ostoksista on 15 prosenttia.
Paikallinen markkinointi ja hakukoneoptimointi ovat välttämättömiä, jotta voit ohjata bulgarialaista liikennettä verkkosivuillesi, mutta jotta tämä onnistuisi tehokkaasti, sinun on käännettävä verkkokauppasi Bulgarian markkinoita varten. Tämä on erittäin helppoa osoitteessa Clonable. Kun kauppasi on käännetty, saat kauppasi indeksoitua bulgarialaisiin hakukoneisiin, mikä tuottaa ilmaista orgaanista liikennettä. Toinen hyvä ja erittäin tehokas tapa tuottaa laadukasta ja pätevää liikennettä on Google-mainonta.
Johtopäätös: sähköinen kaupankäynti ja liiketoiminnan harjoittaminen Itä-Euroopassa
- Innokkaat asiakkaat, vähän kilpailua
Toisin kuin kypsillä markkinoilla, kuten Saksassa tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Itä-Euroopan sähköisen kaupankäynnin markkinat ovat vielä lapsenkengissä. Paikallisia kilpailijoita on vain vähän tai ei lainkaan, ja ne palvelevat kasvavaa määrää nuoria, internetiä rakastavia ostajia. Nyt on täydellinen aika hypätä mukaan.
- Nopea kasvu (parempi kuin Länsi-Euroopassa)
Vaikka Länsi-Euroopan markkinat ovat suuremmat, Itä-Eurooppa kasvaa nopeammin, ja kasvu on lähes 30 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.
- Pitkä ja onnellinen tie edessä
Itä-Euroopan verkkokaupan osuus oli vain 41 prosenttia vuonna 2020. Vertaa tätä Länsi-Euroopan valtavaan 86 prosenttiin, jossa ostajat ovat paljon sitoutuneempia. Sähköisen kaupankäynnin markkinoilla on vielä paljon kasvuvaraa Itä-Euroopassa - esimerkiksi Puolassa 29,6 miljardin dollarin sähköisen kaupankäynnin markkinoiden odotetaan kasvavan 47,1 miljardiin dollariin vuoteen 2025 mennessä.