🎉 Olemme käynnistäneet uuden WordPress-lisäosan! Lataa nyt

Kääntäminen kulttuurien välillä: Virallinen vai epävirallinen kirjoittaminen?

Kun kääntäjä kääntää tekstiä kielestä toiseen, hänen on otettava huomioon muun muassa alkuperäisen tekstin muodollisuus. Joissakin tapauksissa alkuperäinen teksti voi olla varsin muodollinen, toisissa taas epämuodollisempi. Riippuen siitä, mille yleisölle käännetty teksti on tarkoitettu, kääntäjän on joskus mukautettava käännöksen muodollisuutta. Alankomaissa on tavallista kirjoittaa epävirallisesti, kun taas seuraavissa maissa Saksa muodollinen kirjoittaminen on yleisempää.

Alkuperäisen sivuston osalta

Kun mietit, kirjoitatko tekstissäsi muodollisesti vai epävirallisesti, on syytä pitää mielessä muutama asia.

Mieti ensin, kuka on yleisösi. Jos kirjoitat yleisölle, voit luultavasti käyttää epävirallisempaa kieltä. Jos kuitenkin kirjoitat erityiselle yleisölle, kuten ammatilliselle tai akateemiselle yleisölle, sinun on käytettävä muodollisempaa kieltä.

Toiseksi, mieti kirjoituksesi tarkoitusta. Jos kirjoitat jotakin, joka on tarkoitettu suuren yleisön luettavaksi, sinun on varmistettava, että kieli on selkeää ja helposti ymmärrettävää. Jos kuitenkin kirjoitat jotain, joka on tarkoitettu tietylle yleisölle, voit käyttää erikoisempaa tai teknisempää kieltä.

Käännös

Ota huomioon yleisösi kulttuuri. Joissakin kulttuureissa virallinen kieli on normi, epävirallinen kieli on yleisempää. Sinun on käytettävä oikeanlaista muodollisuutta yleisöllesi. Kulttuurien välinen kääntäminen voi olla haastavaa, varsinkin kun on kyse virallisesta tai epävirallisesta kirjoittamisesta. Alankomaissa on tavallista kirjoittaa epävirallisesti, kun taas Saksassa virallinen kirjoittaminen on yleisempää.

Esimerkkejä

Seuraavat lauseet on kirjoitettu epäviralliseen tyyliin.

1. Hitto, minulla on nälkä! Menen syömään jotain ja soitan sitten takaisin.

2. Meidän on saatava tämä valmiiksi ennen kuin voimme lähteä minnekään.

3. Kun kirjoitat papereita luokkaan, muista käyttää muodollisempaa tyyliä kuin puhuessasi ystävillesi.

4. Kerro minulle, jos tarvitset apua.

5. Olet väärässä! Maksoin siitä kaksikymmentäviisi dollaria!

Seuraavat lauseet on kirjoitettu muodollisella tyylillä.

1. Laita mieluummin televisio pois päältä.

2. Silminnäkijän mukaan tapahtuma sattui noin kello kolme iltapäivällä.

3. Projektin pitäisi olla valmis viikon loppuun mennessä.

4. Oletteko käytettävissä huomiseen kokoukseen?

5. Oppilaiden on ilmoittauduttava heti luokkahuoneeseensa tultuaan.

6. Osallistujia pyydetään valitsemaan haluamansa tuote.

 

Johtopäätökset ja vinkit

Määritä tekstisi tarkoitus ja yleisö, jolle se on tarkoitettu.

on tärkeää päättää, kirjoitatko epävirallisesti vai virallisesti. Jos esimerkiksi kirjoitat kirjeen ystävälle, epävirallinen on sopivampaa kuin jos kirjoitat virallisen asiakirjan työnantajalle.

Käytä oikeaa sävyä.

Epävirallinen kirjoittaminen voi olla ystävällistä ja rentoa, kun taas virallinen kirjoittaminen on muodollista ja ammattimaista. Yritä mukauttaa tekstisi sävy sen tarkoituksen ja yleisön mukaan, jolle se on tarkoitettu.

Käytä oikeita sanavalintoja.

Epävirallisessa kirjoittamisessa käytetään yleensä lyhyitä ja yksinkertaisia sanoja, kun taas virallisessa kirjoittamisessa tarvitaan muodollisempia ja monimutkaisempia sanoja. Yritä valita sanat, jotka sopivat parhaiten tekstisi sävyyn ja tarkoitukseen.

Käytä asianmukaista lauserakennetta.

Epävirallisessa kirjoittamisessa käytetään yleensä lyhyitä ja yksinkertaisia lauseita, kun taas virallisessa kirjoittamisessa tarvitaan monimutkaisempia lauseita. Yritä rakentaa lauseet siten, että ne sopivat parhaiten tekstisi sävyyn ja tarkoitukseen.

Käytä asianmukaisia välimerkkejä.

Epävirallisessa kirjoittamisessa käytetään yleensä vähemmän muodollisia välimerkkejä, kuten lyhenteitä ja huutomerkkejä, kun taas virallisessa kirjoittamisessa tarvitaan muodollisempia välimerkkejä, kuten pilkkuja ja pisteitä. Yritä käyttää tekstin sävyyn ja tarkoitukseen parhaiten sopivia välimerkkejä.

Yleisesti ottaen on tärkeää ottaa huomioon tarkoitus ja yleisö, jolle kirjoitat, ja käyttää oikeaa sävyä, sanavalintoja, lauserakennetta ja välimerkkejä. Jos noudatat näitä painopisteitä, tekstisi välittyy lukijoille hyvin ja he ymmärtävät, mitä yrität sanoa.

Onko sinulla vielä kysyttävää?

Täytä sitten alla oleva lomake.

Aiheeseen liittyvät blogit: